Πως μπορώ να διακρίνω την online παραπληροφόρηση στη διατροφή;
👩🏼💻Ολο και συχνότερα λαμβάνω σχόλια από γονείς και φροντιστές για τη δύσκολη θέση που βρίσκονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές απόψεις και συστάσεις για τα βασικά θέματα διατροφής που τους απασχολούν για τα παιδιά τους.
🔎Η ανάγκη μας να ψάξουμε μια πληροφορία online με την ευκολία που παρέχουν πλέον οι μηχανές αναζήτησης και τα social media, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει ανασφάλειες και ερωτηματικά.
‼️Με την αναζήτησή να λειτουργεί σαν ένα άλλο «parenting control» φίλτρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ποιον εμπιστευόμαστε για τα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το παιδί μας.
🙋♀️Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε αν μια πληροφορία είναι έγκυρη και βασίζεται σε κλινικά/ερευνητικά δεδομένα ή αν δημιουργήθηκε από απόψεις μετά από αλλεπάλληλες κοινοποιήσεις ?
⏺️ Εκπαιδεύομαι στην αναζήτηση πληροφοριών που προέρχονται από πρόσφατες έγκυρες επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες απο έγκριτους οργανισμούς ή/και επιστημονικά περιοδικά.
⏺️ Δίνω προσοχή σε blogs/ ομάδες με κοινή θεματολογία που τα μέλη μοιράζονται εμπειρίες και συμβουλές μεταξύ τους ενώ δεν είναι ειδικοί.
⏺️ Αναπτύσσω κριτική σκέψη για την πληροφορία που διαβάζω, αν έχει δημιουργηθεί για «eye catching» εμπορικούς σκοπούς.