“Κοιλιοκάκη και διατροφή χωρίς γλουτένη στα παιδιά”
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου όταν το παιδί καταναλώσει γλουτένη πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού όπου το σώμα επιτίθεται στους ίδιους του τους ιστούς, προκαλώντας φθορά.
Ένας από τους ιστούς που επηρεάζει είναι οι λάχνες του λεπτού εντέρου όπου γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Γι’ αυτό και συνηθίζουμε να συναντάμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο Σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό.
Γνώριζες ότι επηρεάζει 1/100 ανθρώπους και υπάρχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο με 10% πιθανότητα να πάσχει ένας συγγενής 1ου βαθμού;
Πολύ σημαντικό αν τα παιδιά μας έχουν συμπτώματα του γαστρεντερικού να απευθυνθούν στους ειδικούς για να προβούν σε αιματολογικές εξετάσεις. Κάτι που μπερδεύει τον κόσμο είναι το ποσοστό των παιδιών με κοιλιοκάκη που δεν εμφανίζουν συμπτώματα και αυτό καθυστερεί και δυσκολεύει την διάγνωση, αλλά και το adherence σε μια gluten free διατροφή.
Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης αποτελεί μέχρι πρότινος τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης, όπου θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα που περιέχουν κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι. Για τη βρώμη συγκεκριμένα θα μιλήσουμε σε άλλο post.