Είναι το κατσικίσιο γάλα κατάλληλη επιλογή για ένα παιδί με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος;
Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση, παραγωγή και κατανάλωση εναλλακτικών ροφημάτων αντί του αγελαδινού γάλακτος έχει αυξανόμενη τάση. Οι λόγοι πολλοί με κύριους τη δυσανεξία στη λακτόζη, τις αλλεργίες αλλά και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.
Tο κατσικίσιο γάλα είναι ένα από τα δημοφιλή που θα βρούμε στα ράφια του κοντινού μας σουπερμάρκετ και πράγματι είναι εμπλουτισμένο με μικροθρεπτικά συστατικά και ισάξιο ή και πλουσιότερο του αγελαδινού από άποψη θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών).
Είναι όμως κατάλληλη επιλογή για ένα παιδί με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος;
Η βιβλιογραφία έχει δείξει πως η δομή της πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι παρόμοια με αυτή άλλων θηλαστικών όπως του προβάτου, της κατσίκας, του γαϊδουριού και του βουβάλου. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιαστούν συμπτώματα μετά την κατανάλωση του.
Σ αυτήν λοιπόν την περίπτωση δεν ενδείκνυται αυτή η επιλογή για ένα παιδί με άμεση ή καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση στην πρωτεΐνη του γάλακτος ως εναλλακτική. Τείνουμε να επιλέγουμε αλλά plant based ροφήματα τα οποία είναι εξίσου εμπλουτισμένα όπως το γάλα Βρώμης.